VERDWENEN  STEDEN
Start AFRIKA AZI╦ NOORD - AMERIKA ZUID - AMERIKA EUROPA

 

VERDWENEN  STEDEN

 Bezocht door Clim en Jos Schmitz, tussen 1985 en 2012

 

Kampuchea (Cambodja): overwoekerd heiligdom van de Khmer-beschaving,  Angkor Wat.

    

Clim Schmitz

Dit is een speciale aflevering van onze ...

Jos Schmitz
Clim Schmitz Bezoek onze andere reissites

duizenden foto's, honderden verhalen, tientallen landen.

Jos Schmitz

 

Mijn broer Clim en ik zijn allebei ongehuwd, we waren leraar bij het middelbaar beroepsonderwijs (ROC Gilde Opleidingen)  in Roermond, momenteel zijn we beide met pre-pensioen. Tijdens de vele schoolvakanties reisden we de laatste drie decennia bijna de hele wereld rond, meer dan 80 landen hebben we zo bezocht. De laatste jaren, sinds we eindelijk nog meer vrije tijd hebben, kwakkelen we met onze gezondheid. Lange en verre reizen naar exotische oorden zitten er niet meer in. We beperken ons dan ook tot korte uitstapjes naar het nabije buitenland zoals BelgiŰ en Duitsland.

Een van de motivaties om  te reizen is onze interesse in aardrijkskunde en geschiedenis. Het is daarom ook niet vreemd dat we nooit een kans om een archeologische vindplaats  te bezoeken voorbij hebben laten  gaan. In deze website zetten we al onze bezoekjes aan vooral verdwenen (en herontdekte) steden op een rijtje. De meeste foto's die we hierbij gebruiken zijn van eigen makelij. Enkele echt belangrijke en beroemde sites zoals Angkor Wat hebben we echter gemist. Gezien onze leeftijd en andere beperkingen zullen we daar waarschijnlijk niet meer aan toe komen. Wel hebben we andere hoogtepunten zoals Machu Picchu en Pompeii bezocht.

Natuurlijk zijn er ook grote, antieke steden die nooit verdwenen zijn, maar steeds herbouwd en / of uitgebreid werden. Een fraai voorbeeld hiervan is de zogenaamde "Eeuwige Stad" Rome. Andere oeroude steden die we bezocht hebben zijn Aleppo, Damascus, Jeruzalem en niet te vergeten Istanbul. De resten van deze Turkse metropool stammen uit de periodes dat de stad Byzantium en daarvoor Constantinopel werd genoemd. En in India gaat het om Varanasi (Benares), de heilige hindoestad aan de Ganges.

Ik denk dat er in de toekomst nog meer opzienbarende ontdekkingen zullen plaatsvinden, zeker nu er steeds nieuwere en betere technieken toegepast worden, onder andere vanuit de lucht en met behulp van computersimulaties. Onlangs heeft men in 2013 in het dichte oerwoud van het Midden-Amerikaanse Honduras weer een volledig overwoekerde stad gevonden, een stad qua omvang en belangrijkheid vergelijkbaar met Tikal in Guatemala. De juiste plaats is niet bekend gemaakt om souvenirjagers en toeristen buiten de deur te houden. Wie weet wat er nog allemaal in de onherbergzame jungles en onder het hete zand van bijvoorbeeld de Takla Makan - woestijn verborgen ligt. Ik verwacht echter niet dat ze ooit Atlantis zullen vinden, die legendarische stad is en blijft een mythe die door de Griekse filosoof Plato bekend is geworden.

Jos Schmitz, oktober 2014

 

1. STEDEN AAN DE KUST

Veel steden uit de Oudheid kwamen door de grillen van de zee tot bloei of gingen erdoor onder. Als de omstandigheden op zee gunstig waren, leidde dat tot handel en welvaart, maar als de krachten van wind, water en golven zich tegen de mens keerden, kon een kuststad in enkele dagen ondergaan. Een tragere, maar even verwoestende kracht als kusterosie liet havens dichtslibben en beroofde de stad van haar levensbloed of knaagde aan haar fundamenten.

De zeeŰn waren de transportwegen van de Oudheid. Pelgrims en andere vreedzame bezoekers brachten hun manuscripten, zeden, geloof en artefacten uit verre landen mee naar havensteden elders. Hun dagboeken, brieven of tekeningen leveren onze onderzoekers waardevolle informatie.

De zee bracht echter ook `reizigers' met minder vredelievende bedoelingen. De berichten over de rijke steden van Midden-Amerika die Spaanse ontdekkers naar huis stuurden, leidden tot de Spaanse veroveringen, en de roem van havensteden aan de kust van de Middellandse Zee trok de aandacht van imperiumstichters als Alexander de Grote en de Ottomaanse Turken.

 

2. STEDEN IN VLAKTEN EN WOESTIJNEN

Sommige oude steden in vlakten en woestijnen waren handelsposten of pleisterplaatsen. Karavanen met wierook trokken vanuit tbar (Oman) naar afzetmarkten in Alexandria, Damascus en Jeruzalem. Met de goederen kwamen nieuwe ideeŰn mee. Op het hoogtepunt van hun bloei waren oasesteden langs de Chinese Zijderoute een unieke mix van oosterse en westerse cultuurelementen. Andere steden waren voorposten van de overheid. De monumentale Romeinse bouwwerken in Leptis Magna getuigen van haar belang als bestuurscentrum van Rome in Noord-Afrika.

De Azteekse stad Tenochtitlßn was het bestuurlijke en religieuze centrum van veel schatplichtige steden en agrarische districten in de Mexico-vallei. In vruchtbare vlakten van grote rivieren ontstonden veel vroege beschavingen. Ur (Irak) ontstond in het 6e millennium v.Chr. Catal HŘyŘk in Zuid-Anatolia is nog ouder: deze neolithische stad dateert van ca. 7500 v. Chr. en is volgens sommigen de oudste van de wereld.

 

3. STEDEN IN HEUVELS EN BERGEN

Oude steden in heuvels en bergen hebben een bijzondere plek in de geschiedenis. Koningen kozen steden in bergen vaak als hun regeringszetel, mede omdat de ligging een afspiegeling was van hun verheven status. Soms waren het feitelijk ommuurde citadellen waarin de burgerij zich terug kon trekken als het rijk werd aangevallen. In het Griekenland van de bronstijd heerste Mycene met haar imposante Leeuwenpoort over 300 citadellen, geregeerd door krijgsheren. De versterkingen op de top van de Hill of Tara zijn de resten van twee ronde forten die de koningen en hoven van het oude Ierland hebben beschermd tegen aanvallen.

De unieke geografie van andere steden in heuvels en bergen bracht hun inwoners nu eens welvaart, dan weer rampspoed. Petra, uitgehakt in zandsteenformaties in een bergdal, lag op het kruispunt van handelsroutes door het Midden-Oosten. Karavanen, beladen met handelswaar, maakten de stad rijk. Aan het dagelijks leven in de Romeinse stad Pompeii kwam ondanks alle kunst en levendige cultuur in die stad een abrupt einde toen de vulkaan de Vesuvius in 79 n.Chr. tot uitbarsting kwam.

 

4. STEDEN IN JUNGLES EN WOUDEN

In de dichte vegetatie en jungles en oerbossen in Afrika, de Amerika's en Zuidoost-AziŰ liggen verloren steden die grote aantrekkingskracht uitoefenden op ontdekkingsreizigers, schatzoekers en veroveraars. Grote Maya-steden als Copan, Mal en Palenque waren religieuze en bestuurlijke centra. De Zuid-Amerikaanse jungle verbergt legendarische of mythische steden, zoals Eldorado, Ciudad Blanca en Stad Z, die alle vergeefs zijn gezocht door op schatten beluste avonturiers.

In bossen en oerwouden zijn de hoofdsteden van imperiums uit de Oudheid gevonden. Cahokia in de dichte wouden van de Mississippi-vallei was de grootste indianenstad ten noorden van Midden-Amerika. Groot-Zimbabwe was het hart van een handelsrijk van het Shona-volk, dat rond 350 n.Chr. goed bekend was aan Arabische en Europese kooplieden.

 

5. STEDEN VAN KONINGEN, KONINGINNEN EN KEIZERS

Deze steden waren in de Oudheid de bolwerken van koningen. In het Midden-Oosten zijn vele ervan uit Bijbelse tijden. De tempeltoren die door de BabyloniŰr Hammurabi is gebouwd, kan de inspiratie hebben geleverd voor het verhaal over de Toren van Bijbel in Genesis. Ramses II, die lang als de farao uit Exodus is gezien, droeg bij aan het complex van de tempel en graftomben van Karnak. De veldtocht van Sanherib van Ninive tegen Jeruzalem wordt vermeld in 2 Koningen van het Oude Testament.

In mythen en historische kronieken waren deze koningen ware giganten. De val van Priamus en Troje wordt bezongen in Homerus' Ilias. Alexander de Grote, de geniaalste krijgsheer uit de Oudheid, stierf in het door hem veroverde Persepolis. In de steppen van AziŰ hielden Dzjenghis Khan en zijn zoon hof in hun ceremoniŰle hoofdstad Karakorum. De Tolteekse koning Topiltzin, de stichter van Tula in Midden-Amerika, noemde zichzelf Quetzalcˇatl om zijn bewind to associŰren met de Gevederde Slang uit de mythologie.

  

6. HEILIGE STEDEN

Steden worden vaak heilig als er zich grote gebeurtenissen in de sacrale geschiedenis hebben voltrokken, omdat ze belangrijke godshuizen huisvesten en in de loop der jaren door pelgrims zijn bezocht en vereerd. Zo beschouwden de Azteken de Midden-Amerikaanse stad Teotihuacßn in de Mexico-vallei als heilig, vanwege de relatie tussen haar tempels en hun scheppingsmythen. Aksum in EthiopiŰ kreeg haar sacrale status omdat de legende wil dat de Ark des Verbonds door de zoon van de koningin van Sheba en Salomo naar Aksum zou zijn gebracht. De tempels voor Aton, gebouwd door farao Echnaton, heiligden zijn nieuwe hoofdstad Achetaton (bij El-Amarna). Ook de klassieke tempels van de godinnen Hera en Athene in Paestum, Artemis in Efeze en Aphrodite in Aphrodisiac heiligden deze drie steden.

Belangrijker nog is de devotie van pelgrims, die het spirituele aspect van een stad kan verrijken en verdiepen. Vereerders van de hindoe-god Shiva trekken nog altijd massaal naar de Virupaksha-tempel in Vijayanagar voor de jaarfeesten ter viering van gebeurtenissen in de sacrale biografie van de god.

 

 

Info en indeling uit De Atlas van Verdwenen Steden door B. Rosen

Uitgave Ankh - Hermes, Deventer (2009)

         

Ru´nes langs de Zijderoute in de Takla Makan - woestijn, West-China.  

Onze andere aparte webs over landen en reizen

Hanzesteden  bezocht

Unesco Werelderfgoederen

Duitse kastelen en paleizen

Duitse kerken en kloosters

Verdwenen Steden

Onze reisfoto's

Paleizen Zuid-Europa 

Ommuurde Steden

Heilige Plaatsen

Begraafplaatsen

Beelden BelgiŰ

Wereldmusea

Parken en Tuinen

Beelden Duitsland

Beelden Oost-Europa

Natuurwonderen

Kuuroorden

Bekende Pleinen

Bekende Bruggen

Beelden Nederland

Beelden AziŰ

Bezoekers: 


ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  /  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen   /   Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland  /  Beelden Nederland  /  Beelden AziŰ  /