Start Meknes Marrakech Atlas-gebergte Woestijn Fes Volubilis Info Marokko Geschiedenis Joden Mensen

 

MEER INFO MAROKKO

INFO AGADIR  /  INFO ALGEMEEN

 

Marokko is een mooi vakantieland met een rijke cultuur, en bovendien goed betaalbaar. De rijke cultuur is ontstaan door een mengelmoes van Islamitische, Europese en Afrikaanse invloeden. Vooral in de architectuur zie je deze culturen terug. Romeo vliegt met Royal Air Maroc in drie uur van Amsterdam naar Tanger, de meest noordelijk gelegen stad van Marokko.

 

Tanger

 Tanger ligt op een heuvel die uitmondt in het water van de Straat van Gibraltar. Het wordt ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd, omdat de meeste huisjes wit zijn geschilderd. Hemelsbreed ligt Tanger maar 14 km van Spanje. Op 'n heldere dag kun je vanaf de Tanger’s Kasbah, die gebouwd is op het hoogste punt van de stad, de kust van Spanje zien liggen.

 

Van Tingis naar Tanger

In de Kasbah (de burcht) is het paleis van de sultan gebouwd. Dit paleis is nu een museum voor Marokkaanse kunst. De geschiedenis van Tanger gaat terug tot 146 voor Christus, toen keizer Augustus hier de stad Tingis stichtte. Koning Hassan II koos Tanger als hoofdstad van de zomer, omdat de temperatuur in Tanger erg lekker is, met een gemiddelde van 19 graden Celcius. Voor ons noorderlingen is het dus een prima temperatuurtje om te reizen.

 

Prachtige baaien, vervuilde stranden

Tanger heeft de mooiste baaien van de Middellandse zee. Deze stad is zo bijzonder omdat je ’s ochtends in de Atlantische Oceaan kunt zwemmen en ’s middags een duik kunt nemen in de Middellandse Zee. Maar de echte zwem- en zonliefhebbers kunnen beter naar de stranden gaan tussen Cap Spartel en de grotten van Hercules, of naar de meer oostelijke stranden. De Tanger-stranden zijn namelijk erg vervuild.

 

Oud en nieuw

Tanger bestaat uit twee delen, de ‘medina’ (oude stad) en de ‘ville nouvelle’ (nieuwe, moderne stad). De medina is het oudste en meest sfeervolle gedeelte van de stad, omringd door oude stadswallen. Vergeet niet een plattegrond mee te nemen, want je verdwaalt gemakkelijk in het doolhof van smalle straatjes.

 

Markt

Tussen de oude en de nieuwe stad ligt de Grand Socco (‘socco’ betekent ‘souk’ oftewel ‘markt’). Hier kun je van alles kopen; van brede strohoeden tot fruit. Op het ‘Place de France’, een belangrijke ontmoetingsplaats voor de inwoners van Tanger, kun je een kopje koffie drinken in het bekendste café van Tanger: het Grand Café de Paris. Het werd geopend in 1920 en was een waar etablissement voor bekende kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Jaren geleden was dit de 'place to be' voor bands als de Beatles of de Stones, maar tegenwoordig zit hier de vergane glorie aan een kopje thee. Toch is het leuk hier een kijkje te nemen en je te wanen in de kunstenaarsscène van de vorige eeuw.

 

Chef Chaouen

 Als je naar Chef Chaouen rijdt, kom je langs het prachtige Rifgebergte. Dit gebied laat een hele andere, groene kant van Marokko zien. Twee hoge bergen die op de stad neerkijken zijn de naamgevers van de stad. Chefchaouen betekent namelijk: ‘Kijk naar de toppen’. Het is een schilderachtig stadje dat tegen één van de bergwanden is aangebouwd.

 

Water uit de bergen

Chef Chaouen is ook de enige plek in Marokko waar je water uit de kraan kunt drinken. Het ijskoude water komt namelijk rechtstreeks uit de bergen gestroomd. Chef Chaouen is niet zo groot, er wonen minder dan 40.000 mensen, en je kunt de stad goed in een dag bekijken. Alles is op loopafstand en er zijn genoeg goedkope, schone hotels.

 

De blauwe stad

Chef Chaouen heeft net als Tanger veel witte huisjes, maar dan met blauwe deuren, en wordt ook wel de ‘blauwe stad’ genoemd. De Foundouk is een soort herberg waar handelaren van buiten de stad overnachten, en het is de moeite waard om hier eens te kijken. Ze kunnen hier hun ezels stallen en hun goederen herbergen die ze op de markt verkopen. Naast de foundouk ligt Hotel Parador, hier sliep Romeo tijdens zijn bezoek aan de stad. Je kunt hier al overnachten voor vier euro per persoon, maar dan slaap je wel op een kamer met meerdere personen. Als je een kamer voor jezelf wilt, betaal je zo’n dertig euro. Hier is het ontbijt, diner, en de nationale drank, een kopje muntthee, bij inbegrepen.

 

Meknes

 Meknes behoort samen met Rabat, Fès en Marrakech tot de koningssteden van Marokko en is bekend om haar olijven, wijn en thee. De trip van Chef Chaouen naar Meknes duurt ongeveer vijf uur. Hoewel het maar 200 kilometer is, ben je toch lang onderweg omdat de route door de bergen loopt. Onverwachte opstoppingen, zoals ezels die de weg versperren, kunnen je reisduur aardig doen oplopen.

 

400 Echtgenotes...

Maar deze reis door het Midden-Atlas-gebergte is zeker de moeite waard. In dit prachtige natuurgebied wonen verschillende Berberstammen èn ooievaars! Vlak voor de stad liggen de ruïnes van de antieke stad Volubilis, die stamt uit de 3e eeuw voor Christus. Meknes heeft een wal die 45 km lang en drie muren breed is, en drie poorten heeft. Eén van de mooiste poorten is Bab Mansour. Deze poort is gebouwd in opdracht van Moulay Ismaël, die in 1672 aan de macht kwam. Moulay Ismaël was in de ogen van veel mensen een tiran, maar wel een energieke tiran. Hij heeft namelijk in zijn leven 400 echtgenoten gehad en 800 kinderen gekregen. Een bezig baasje dus…

 

Graanopslagen als filmdecor

Gelukkig had hij ook tijd voor het land. Zo liet hij de Heri es Souani bouwen, monumentale graanopslagplaatsen. Dit architectonische hoogstandje is het decor geweest voor diverse films, waaronder ‘The last temptation of Christ’ van Martin Scorsese. Iets verderop liet Moulay Ismaël de koninklijke stallen bouwen. Andere leuke bezienswaardigheden in Meknes zijn de souks en de plattelandssouks. Per week worden er in Marokko 850 (!) plattelandssouks gehouden. Er is van alles te koop: agrarische producten, kruidenierswaren, fruit, tapijten, kleding.

 

Tip:

Als je in Meknes iets wil eten, kun je goed terecht bij restaurant ‘Annexe du Metropole’ in 11 Rue Cherif Idrissi of ‘Marhaba’ in 23 Avenue Mohammed V. Hier kun je lekkere typisch Marokkaanse gerechten eten, voor weinig geld.

 

Fès

De tweede en oudste koningsstad die Romeo bezoekt is Fès, de culturele en geestelijke (eerste) hoofdstad van Marokko. Vanuit Meknes ben je hier in een uurtje. De medina van Fès is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De stad bestaat uit drie delen: het jonge Fès (de nieuwe stad), het iets oudere Fès (dat in de dertiende eeuw gebouwd werd) en het oude Fès (de oudste middeleeuwse stad in de islamitische wereld). De medina bestaat uit meer dan negen duizend kleine straatjes, waar meer dan een half miljoen mensen werken. Het is een ervaring om hier doorheen te lopen en je bent er wel even zoet mee, want dit gedeelte van Fès is even groot als de binnenstad van Amsterdam.

 

Traditionele kunstnijverheid

In deze koningsstad worden nog veel traditionele kunstnijverheden bedreven. Je kunt verschillende pottenbakkerijen bezoeken waar alles nog steeds met de hand gemaakt wordt. Ook kun je zelf een poging wagen. Schrik niet van de rook die uit de pottenbakkerijen komt; dit is de brandstof die bestaat uit gemalen olijvenpitten. Een andere trekpleister van Fès is de leerlooierswijk. Hier kun je de prachtigste leren tassen, laarzen en andere producten kopen. Bereid je wel voor op een enorme stank, want die dierenhuiden ruiken niet al te fris. Je kunt hier het proces van leerlooien zien. In de witte kalkbaden worden de huiden onthaard en in de gekleurde baden worden ze geverfd. Van bovenaf is het een prachtig gezicht om dit kleurrijke verfpalet te zien. De meeste leerwinkels hebben een balkon vanwaar je een kijkje kunt nemen.

 

Tip:

Ga naar de Souk du Henne, hier worden hennepbladeren verkocht om haar en handen mee te kleuren. Je vindt er ook andere natuurlijke kleurstoffen die gebruikt worden als make-up. Deze henna souk is gelegen aan de Place en-Najjarin. 

 

Casablanca

 In Casablanca wonen 3,5 miljoen mensen en deze stad is het commerciële en financiële hart van Marokko. Het is een erg westerse stad en steekt daarom af tegen de andere typisch Marokkaanse steden. Ook Casablanca heeft een medina, maar de ville nouvelle is het nieuwe en bruisende gedeelte van de stad. De haven is het drukste gebied van de stad. Het is ook de belangrijkste havenstad van heel Marokko en beslaat in totaal een gebied van 1,8 vierkante kilometer.

 

Moskees betreden

In Marokko is het voor niet-moslims verboden om een moskee te betreden. In Casablanca is het -beperkt- wel mogelijk een moskee te bezichtigen. Dit kan weliswaar tegen een kleine vergoeding, en niet alle delen zijn open voor het publiek. De moskee van Hassan II (de koning die overleed in 1999) is het op twee na grootste religieuze gebouw van de wereld. Het heeft een heel bijzondere ligging, de moskee is namelijk gebouwd in en net boven de zee. De minaret, het baken van de islam, is 200 meter hoog en vanaf de punt stralen twee laserstralen om de richting van Mekka aan te geven.

 

Let the sun shine!

Iets ten zuiden van het centrum ligt een strand waar je fijn de zon kunt aanbidden. Voor het strand ligt de boulevard Corniche d’Ain Diab. Dit is het sjiekere gedeelte van de stad waar veel gezellige cafés en restaurantjes zijn. Casablanca is over het algemeen wel iets duurder dan de rest van Marokko.

 

Vervoer

Het trein- en busverkeer in Marokko is prima geregeld en goedkoop. Een bus met gereserveerde plaatsen voor een afstand van 200 km kost je rond €10. Voor een ritje binnen de stad met een kleine taxi betaal je gemiddeld €1. Je kunt ook ruimere taxi’s bestellen, of minibusjes voor buiten de stad. Deze zijn iets duurder; spreek van tevoren een prijs af.

 

(Tekst van internet) 


 

 

MEER INFO MAROKKOEnkele traditionele Marokkaanse gerechten zijn ‘tajine’, ‘couscous’ en ‘harira’. Tajine is een gerecht van groente en vlees, dat wordt gestoofd in een aardewerken pot met olijfolie en een speciaal kruidenmengsel. Het bijgerecht couscous bestaat uit tarwegries van hard meel en wordt gekookt in de stoom van groente- en vleesjus. Tijdens de Ramadan wordt tijdens het aanbreken van de avond harira, een bruinebonensoep met lamsvlees, gegeten. De nationale volksdrank is muntthee, bereid van groene Chinese thee, verse muntbladeren en veel suiker. De thee wordt vanaf behoorlijke hoogte in kleine theeglaasjes geschonken. Drinkwater en frisdranken zijn overal verkrijgbaar. Alcoholische dranken zijn in Marokko beperkt verkrijgbaar. Slechts enkele restaurants en winkels hebben een drankvergunning. Openbaar dronkenschap is strafbaar.

Bij het ontbijt in de hotels is het ongebruikelijk dat er bordjes zijn. Er zijn meestal servetjes die u op tafel kunt deponeren en waarop u het brood (veelal bestaat de maaltijd 's ochtends uit een eenvoudig 'Frans' ontbijt) kunt leggen!


De Marokkaanse munteenheid is de Dirham. Het is niet toegestaan om Dirhams in of uit te voeren. Men kan het best direct na aankomst op de luchthaven in Marokko geld of Travellers Cheques wisselen. Ook zijn daar pinautomaten aanwezig, waar u terecht kunt met wereldwijd geldige creditcards of pinpassen. Het inwisselen van Traveller Cheques is een tijdrovende aangelegenheid en er dient commissie betaalt te worden We raden u aan voldoende contact geld mee te nemen in euro. In de grote steden vindt u genoeg wisselkantoren en pinautomaten. Let er wel op dat u uw wisselnota’s en PIN - bonnetjes bewaart. Op de luchthaven kunt u uw Dirhams weer inleveren op vertoon van een wisselnota of creditcard/PIN slip.


De openingstijden van banken zijn buiten de grote schoolvakantie en de Ramadan:
maandag – donderdag 8.30–11.30 en 14.00–16.30 / vrijdag 8.30–11.15 en 14.30–16.30 / zaterdag en zondag gesloten.
De Ramadan is de jaarlijks voorkomende vastenmaand van de moslims. Zij mogen dan alleen tussen zonsondergang en zonsopgang eten, drinken en roken. De maand wordt afgesloten met het suikerfeest (Id es-Seghir). Tijdens de Ramadan gelden afwijkende openingstijden van winkels en banken.


De officiële voertaal is het Arabisch. Daarnaast spreken veel Marokkanen Frans en wordt in de grote steden beperkt Engels gesproken. Marokko is allang geen goedkoop land meer. Het prijsniveau ligt gelijk of hoger aan dat van Nederland. Met name alcoholhoudende dranken zijn duur (bier 25 cl: ca. € 2,75), maar ook voor lunches moet u rekening houden met prijzen van ca. € 9.

 


KRAS INFO
Marokko is meer dan alleen een stukje woestijn. Naast historische sporen van bloeddorstige Berberstammen en vergeten koninkrijkjes heeft het land veel te
bieden: de moderne steden Casablanca, Rabat en Tanger, middeleeuwse bergdorpjes, groene bossen, kale en snikhete woestijnen, skipistes en honderden kilometers
parelwitte stranden.


De strijdlustige Berberstammen hebben in vroegere tijden flink huisgehouden in de landen rond Marokko, tot zelfs in Spanje toe. Flarden van deze bloederige geschiedenis kom je overal in Marokko nog tegen, in de hoedanigheid van statige paleizen, vervallen vestigingen en ommuurde koningssteden. Fès en Marrakech waren vroeger het centrum van de politieke macht, inmiddels hebben Casablanca en de havenstad Rabat die functie overgenomen. De Marokkaanse geschiedenis zit nog diep in de bevolking verweven; zo spreekt meer dan de helft van de bevolking één van de eeuwenoude Berbertalen.


Markt
De soek of markt neemt in Marokko een centrale plaats in. Niet alleen om koopwaar te verhandelen, maar ook als ontmoetingsplaats. De markt vindt altijd in de ochtend plaats en de handelaren zijn ingedeeld in vakgroepen. Zo zijn er soeks speciaal voor stoffen, zijde, lederwaren, aardewerk, juwelen of tapijten. Aan het hoofd van zo'n groep staat een zogenaamde 'amin', die de regels in de gaten houdt. Hij kan een straf opleggen als een handelaar iets doet dat niet door de beugel kan.
Er wordt vaak in kiloprijzen gerekend, maar door de krakkemikkige weegschalen kan het gewicht nog wel eens afwijken. Zeker met tapijten en juwelen moet eerst worden onderhandeld over de prijs. Nadat de handelaar eerst een praatje over het weer en het welzijn van de klant heeft gemaakt, begint de onderhandeling. Daarbij bekritiseert de klant de kwaliteit en de hoge prijs van het product, terwijl de verkoper kreunt en steunt dat hij zijn faillissement wel kan aanvragen als hij er zo'n lage prijs voor krijgt. In de regel kan eenderde van het eerste bod van de handelaar als richtprijs gelden, soms is dat eenzesde deel. Hoe dan ook, toeristen worden altijd wel lichtelijk opgelicht en betalen meer dan het eigenlijk waard is.
 

Mahgreb
Samen met Algerije en Tunesië maakt Marokko deel uit van de zogenaamde Mahgreb-landen, maar het land heeft een heel eigen identiteit. Dat heeft ook te maken met de ligging van het land. Ingesloten door de Atlantische Oceaan in het westen, de Middellandse Zee in het noorden, en de Sahara in het zuiden en westen. Daarnaast zijn er vier bergketens die de geïsoleerde ligging versterken: het Rifgebergte, de Hoge Atlas, de Midden-Atlas en de Anti-Atlas. De rol die koning Hassan II inneemt, is ook bijzonder. De regeringsleider is al meer dan dertig jaar aan de macht en hij weet oude tradities met moderne te combineren. Hij is een volgeling van de profeet Mohammed, belijdt de Islam, maar staat open voor invloeden van buitenaf.

 

Reistips
In de steden Casablanca, Tanger, Marrakech moet je oppassen voor zakkenrollers en tasjesrovers. Grote criminaliteit kom je weinig tegen. In de gevangenissen in Marokko zitten nogal wat toeristen die worden gepakt met drugs. Er wordt streng gestraft op het bezit van drugs. Dus je bent gewaarschuwd.

Inwoners: 29 miljoen  /  Hoofdstad: Rabat  /  Oppervlakte: 447.000   /  Taal: Arabisch, Berbers   /  Munt: Dirham   /  Religie: Islam

 


 

Nuttige adressen

Voor Nederland:

Ambassade van Marokko
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
tel.: 070 - 346 96 17

Voor België:

Kanselarij Marokko
Sint-Michielslaan 29
1040 Brussel
Tel. 2-732.65.45 / 2-732.66.52


 

Klimaat en beste reistijd
Centaal Marokko is zomers te heet. Reis daarom bij voorkeur in mei, juni, september of oktober. Daarvoor en daarna is het misschien te nat.


Gezondheid
Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken
Houdt wat dirham-muntjes (bijna een kwartje) bij de hand voor fooi. Het is in Marokko mogelijk om te pinnen. Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er pinautomaten zijn waar je met MasterCard en Cirrus of Visa geld uit de muur kunt trekken.


Eten en drinken
De siësta is in Marokko van 12 uur tot 15.30 uur. Het ontbijt is veelal Frans. Gerechten die je tijdens het diner veel tegenkomt zijn couscous (fijne meelballetjes) met toevoegingen, kebab, kefta of tajine (gekruide vleesgerechten). Er is een (Islamitisch) drankverbod, maar in hotels is wel drank te krijgen.


Veilig op reis
Wie tijdens zijn vakantie drugs wil gebruiken kan beter thuisblijven: een verblijf in een Marokkaanse gevangenis in Marokko is af te raden!
Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.
Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

 


AGADIR


Moderne stad

Na de verwoestende aardbeving van 1960 herrees Agadir als een moderne stad.
Het is nu de belangrijkste badplaats van Marokko.Agadir werd oorspronkelijk gesticht ten zuiden van Kaap Rhir aan een grote baai. Beschut tegen de oosten- en noordenwinden en de Atlantische golfslag werd het de bests haven van Marokko aan de Atlantische kust. Ook zoetwater was beschikbaar dankzij een enorme bron aan de voet van het rotsgebergte. De vlakte van Sous, aan de voet van de Hoge Atlas, is een vruchtbare landbouwstreek die bovendien rijk is aan delfstoffen. Na de verwoestende aardbeving van 1960 werd de stad meer naar het zuiden herbouwd op een locatie die minder aardbevingsgevoelig wordt geacht. Met het oog op de ontwikkeling van het toerisme concentreerde zich de wederopbouw op het schitterende zandstrand dat zich over 10 km uitstrekt en nu de centrale as van het moderne Agadir is geworden. Sporen van het verleden zijn in Agadir vrij zeldzaam. Van de vroegere kashba die van een hoogte van 236 m uitzag op de oceaan zijn nu nog maar enkele, gedeeltelijk herbouwde muren over. Als trekpleister van het internationale toerisme heeft Agadir een kwart van alle hotels in Marokko, met een capaciteit van 20.000 bedden. De infrastructuur laat niets to wensen over: de mooiste golfcourse van de hele Maghreb, 150 tennisbanen en een modern centrum voor thalassotherapie, dat met Frans kapitaal tot stand kwam. De woonwijken, met de witte huizen en veel bloemen, wisselen of met moderne gebouwen, zoals het gerechtshof en het postkantoor. In het stadscentrum zijn de bazaars in arcaden ondergebracht. Daarnaast is Agadir nog steeds een vissersstad en het belangrijkste centrum van sardienvisserij ter wereld.


CIJFERS
Bevolking: 272.000 inwoners / Oppervlakte: ongeveer 300 km2
Bevolkingsdichtheid: 907 inw. / km2Agadir werd ver van de aardbevingszone herbouwd en is tegenwoordig
een witte stad met veel bloemen.BRONNEN VAN INKOMSTEN
Toerisme. Visserij. Veredelingsindustrie; conserven, voedingsmiddelen en metaalbedrijven.

In 1503 vestigden de Portugezen aan de baai een handelspost met de naam Santa Cruz, compleet met een fort tegen ongewenste belangstelling. De handel bloeide en ook Hollandse kooplieden wisten hier de weg. Maar in 1536 werden de Europeanen door de Berbers verjaagd. Om zich de Europese kolonisten van het lijf te houden, lies de emir, Mohammed Ech Cheikh, een versterkt kasteel bouwen met de naam Agadir, hetgeen in de Berbertaal "versterkte opslagplaats" betekent. Agadir stond al snel be-kend als de Poort van Soedan en werd een grote uitvoerhaven voor goud, specerijen, plantaardige olie, dadels en huiden uit de streek van Niger. De rijke kooplieden stoorden zich hoe langer hoe minder aan het gezag van de sultan. Daarom sloot Mohammed Ben Abdallah in 1760 de haven van Agadir voor het handelsverkeer met Europa en stichtte meer naar het noorden een nieuwe haven bij Essaouira, die gemakkelijker te controleren was. Agadir verzonk in vergetelheid en concentreerde zich uitsluitend op  visserij. Het machtsvertoon van een Duitse kanonneerboot in de baai van Agadir veroorzaakte in juli 1911 spanningen in de Frans - Duitse rivaliteit over de controle van Marokko. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Marokko order Frans gezag en Agadir groeide uit tot een belangrijk regionaal centrum. Ook na de onafhankelijkheid in 1956 werden de administratieve, commerciële en havenactiviteiten verder ontwikkeld.

KLIMAAT
Droog en mild. Gemiddelde temperaturen: januari, 14,2° C; augustus, 23,6° C.
Jaarlijkse neerslag: 215 mm.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Het strand, het gerechtshof, de kashba, de kustroute, Soek Al-Had.
In de omgeving Atlas al Kabir (Hoge Atlas), de soek Goubmine met dromedarissen, Inezgane (11 km), Taroudount (81 km), Tiznit (90 km), Tafraoute (200 km), Essaouira, natuurreservaat van Oued Massa (51 km), Immouzer Ida Outaname (61 km).

Aan dit alles kwam op 29 februari 1960 een abrupt einde door een van de krachtigste aardbevingen van de moderne tijd, die de stad met de grond gelijkmaakte en het leven kostte aan 15.000 mensen. De Marokkaanse regering zag de wederopbouw van Agadir als een nationale prioriteit en zo ontpopte zich de nieuwe stad als een moderne badplaats voor het internationals toerisme. Ook het traditionele visserijbedrijf werd gemoderniseerd. Agadir is de uitvalsbasis voor trektochten door Zuid - Marokko en de Westelijke Sahara en wordt mogelijkerwijs de hoofdstad van het nieuwe Zuid - Marokko.
 

 

Start Meknes Marrakech Atlas-gebergte Woestijn Fes Volubilis Info Marokko Geschiedenis Joden Mensen